Giresunlular Çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinmektedir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Sivas Çepni Köyü Alevi mi?
Sivas Alevilerinin büyük çoğunluğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi farklı aşiretlerden oluşmaktadır.
Çepni nerenin ilçesidir?
Çepni, Sivas’ın Gemerek ilçesine bağlı bir beldedir.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) Sancağı’na bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Çepni Alevi mi?
Alevi İslam inancını benimseyen Çepnilere Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Gaziantep’in Çepni köyleri ile Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Çepni köyünde rastlanmaktadır.
Giresun Bulancak Çepni mi?
Bugünkü resmi verilere göre; toplam nüfusu 61.833, kentsel nüfusu 39.160 (1) olan Bulancak ilçesinin alanı 608 km2’dir. Bulancak, 16 mahalle (2) ve 61 köy (3) ile nüfus ve ekonomi bakımından Giresun’un en büyük ilçesidir.
Çepni soyu nereden gelir?
Çepni kelimesi “düşmanla savaşan”, “yiğit”, “cesaretli”, “asi”, “cesaretli” anlamlarında kullanılır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu’da yaşayan Oğuz/Türkmen kabilelerinden biridir. Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak Sünni olmalarına rağmen Alevi grupları da vardır.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Çepniler esmer mi?
Saçları düz ve koyu renklidir. Genellikle buğday tenlidirler. Çoğu orta boyludur… Bakü’de edebiyat öğretmeni olan Ünal Bey ile Orta Asya hakkında sohbet ederken, koyu saçlı, iri yapılı bir Çepni köy kahvesine girdi.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Çepniler hangi dilleri konuşur?
Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır. Bu Çepni lehçesi Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin olduğu unutulmamalıdır.
Çepniler kıpçak mı?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Fatsa Çepni mi?
Ordu’da Çepniler genel olarak Fatsa, Ünye, Ordu İl Merkezi, Çarşamba, Gülyalı, Aybastı, Mesudiye, Gülyalı, İkizce ve Gürgentepe ilçelerinde bulunmaktadır.
Çepni hangi boydan?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Amasya Çepni mi?
Sinop ilçesinin bağlı olduğu Kastamonu Sancağı ile Bolu, Çorum, Amasya, Tokat ve Canik sancaklarında Çepni adını taşıyan toplam 31 yer adı bulunmaktadır.
Giresun Görele Çepni mi?
XV. 19. yüzyıl nüfus defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer’e göre, Trabzon bölgesindeki Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşimleri Çepni yerleşimleridir. Burada ulaştığımız sonuç, bu bölgedeki Çepnilerin ağırlıklı olarak Kürt Çepniler olduğudur.
Karadenizliler Çepni mi?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çepniler hangi soydan?
Tarihsel olarak Çepni boyunun Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar’ın sol kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Giresun Espiye Çepni mi?
Espiye, Giresun ilinin bir ilçesidir.