İçeriğe geç

Kiracı Evi Kardeşine Devredebilir Mi

Kiracı evi kardeşine verebilir mi?

Daire ve kapalı çalışma alanı kiralama sözleşmelerinde, kiracı, ev sahibi yazılı onay vermediği sürece kiralık mülkü alt kiraya verme hakkına sahip değildir. Geçerlilik için ön koşulun, ev sahibinin kiralık mülkü alt kiraya verme konusunda yazılı onayı olduğunu belirtelim.

Kiracının kardeşine devredebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu’nun 322/2 maddesine göre, apartman dairesi ve kapalı işyeri kira sözleşmelerinde kiracılar, kiraya verenin yazılı izni olmaksızın kiralananı başkasına kiraya veremez veya kullanma hakkını devredemezler.

Kiracı evini devredebilir mi?

Kiracı, kiralanan mülkü kiralamak üzere başka bir kişiye devredebilir. Kiracı, mülke zarar vermemek koşuluyla mülkü devretme hakkına sahiptir. Bunun için mülk sahibinden yazılı izin alınması gerekir. Kiracıların dairenin yöneticisi olma olasılığı vardır.

Kardeş için kiracı çıkarılır mı?

Bu durum 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ev sahibi, evi kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için kullanmak zorunda ise kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir.

Devir hakkı nasıl olur?

Kira sözleşmesinin devredilebilmesi için, ev sahibinin eski kiracı ile yeni kiracı arasında akdedilen devir sözleşmesine yazılı onay vermesi gerekir. Nitekim bu husus, Türk Borçlar Kanunu’nun 323. maddesi hükmünde düzenlenmiştir: “Kiracı, ev sahibinin yazılı onayını almadıkça kira sözleşmesini başkasına devredemez.”

Evi oğluna devretmek kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahiplerinin mevcut bir kiracıyı tahliye etmek için kullanabileceği en etkili yollardan biri, zorunluluk veya tadilat nedeniyle tahliye talebinde bulunmaktır. Ev sahibi, daire veya iş yeri karısının, oğlunun, babasının, annesinin veya diğer bakmakla yükümlü olduğu kişilerin refahı için gerekliyse kiracısını tahliye edebilir.

Kardeş kardeşe ev devredebilir mi?

Kardeşler arasındaki pay devri için noter onayına gerek yoktur ancak bu devrin geçerli olması için yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin tüm mirasçılar tarafından imzalanması gerekir. Bu sözleşme Türk Medeni Kanunu’nda miras payının devir sözleşmesidir.

Kiracı başkasına devredebilir mi?

“Kira Sözleşmesinin Devri” başlığı altında: “Kiracı, ev sahibinin yazılı izni olmadıkça kira sözleşmesini başkalarına devredemez.” denilmektedir. Ev sahibinin yazılı izniyle kira sözleşmesi devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerini alır ve devreden kiracı, ev sahibine karşı yükümlülüklerinden kurtulur.

Kiracının devir hakkı var mı?

Türk Borçlar Kanunu’nun 323. maddesinin “Kira Sözleşmesinin Devri” alt başlığı altındaki hükmüne göre: Kiracı, kiralayanın yazılı onayını almadıkça kira sözleşmesini başkasına devredemez. İşyeri kiralamalarında ise, haklı bir sebep olmadıkça kiralayan bu onayı almaktan kaçınamaz.

Ev devredilirse kiracı nasıl çıkarılır?

Yasaya göre, tapuda kira sözleşmesinin şerhini içermeyen bir şerh varsa, mülkün yeni sahibi tapu devrinden itibaren bir ay içinde kiracıya bir bildirim göndermelidir. Kira sözleşmesi 6 aydan uzunsa, kiracı bildirimi gönderdikten sonra 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.

Ev devretmek nedir kira?

Kira sözleşmesinin devrinin iki sonucu vardır. İlk sonuç, kira sözleşmesindeki kiracının değişmesidir. İkinci sonuç, devreden kiracının belirli bir süre boyunca alıcıyla birlikte sorumlu olmasıdır.

Kira kontratını ev sahibinin oğlu yapabilir mi?

Mülk sahipleri, mülklerini kira bedeli almadan çocuklarına, akrabalarına veya arkadaşlarına kiralama hakkına sahiptir.

Kiracı evi ailesine verebilir mi?

Borçlar Kanunu’nun 322/2 maddesinde; “Daire ve kapalı işyerlerinin kiraya verilmesi halinde kiracı, kiraya verenin yazılı izni olmadıkça kiralananı başkasına kiralayamaz veya kullanma hakkını devredemez.” hükmü yer almaktadır.

Kiracı evi akrabasına verebilir mi?

Kiracı imzalanan kira sözleşmesini ihlal edip mülkü başka bir kişiye kiraya verirse, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Özellikle sözleşmede alt kiralama yasağı varsa ve kiracı yine de mülkü başka bir kişiye kiraya veriyorsa, bu hukuka aykırı bir eylemdir.

Hissedarlardan biri tahliye davası açabilir mi?

Bu dava açma yükümlülüğüne göre, tüm ev sahipleri kiracıyı birlikte uyarmalı ve ortak dava açmalıdır. Kiracı bu ortaklardan biriyse dava açmak mümkün değildir.

Mülk sahibi olmayan kişi kiraya verebilir mi?

6570 sayılı Kanun’da mülkiyet değil sözleşme ilkesi kabul edilmiş olup, bu husus 07.11.1962 tarih ve 6/8 E., 61 K. sayılı Kanun Genel Kurulu Kararı’nda da benimsenmiştir. Başkasına ait bir taşınmazın kiraya verilmesi mümkündür ve bu taşınmaz üzerindeki sözleşme hukuken geçerli olduğundan, kiraya verenin malik olma zorunluluğu yoktur.

Kiracı evi başka birine kiraya verebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu Madde 322 Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına kiralayabileceği gibi, kiralayanın aleyhine bir değişikliğe yol açmamak kaydıyla kullanma hakkını da başkasına devredebilir.

Kira sözleşmesini ev sahibi dışında biri yapabilir mi?

Mülk sahibi ve kiracı, kira sözleşmesini imzalama yetkisine sahiptir. Mülk sahibi, bu yetkiyi bir vekaletname vererek başka bir kişiye devredebilir. Kiracı, yalnızca ev sahibi kabul ederse vekaletname ile imzalayabilir. Ayrıca, 18 yaşından küçük kişiler veya ayırt etme yeteneği olmayan kişiler kira sözleşmeleri yapmaya yetkili değildir.

Kiracı yanına ev arkadaşı alabilir mi?

Kiracılar bir oda arkadaşı alabilirler, ancak belirli prosedürleri takip etmeleri gerekir. Yasaya göre, kiracı bir oda arkadaşına yer açmak için ev sahibinden yazılı izin almalıdır. Ev sahibinin izni olmadan bir oda arkadaşı almak kiracıyı yasal riske sokabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir