Burdur’un en çok neyi meşhur?
Burdur’un en ünlüsü: Sagalassos. 2- Burdur ceviz ezmesi. Ceviz ezmesi. … Salda Gölü 5- Burdur Şiş Burdur şiş yemeden Burdur’a gelemezsiniz! … Burdur Şiş 6- İnsuyu Mağarası Burdur-Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası, keşfedilen ilk mağaralardan biridir. … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Cami.
Burdur denince akla ne gelir?
Batı Akdeniz’de yer alan Burdur, Teke yöresinin kültür başkenti, göller, güller ve gönüller diyarı olarak kabul ediliyor.
Burdur’un neyi meşhur hediyelik?
Burdur ziyaretinizde mutlaka almanız gereken hediyelik eşyalar ise; bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli dokumalar ve ibecik bebekleridir.
Burdur’da ne yenir meşhur?
Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme Et, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Teneke Şiş, Mısır Böreği.
Burdur’da en çok ne üretilir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdur’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Heril önde durur, yüzü örter ve peçe görevi görür. Göynek, fanila (zıbın), iç çamaşırı (dar külot), külot (üst külot), şalvar (bol külot), kuşak (yaka), üç etek, peştamal, İran eşarbı, cepken (kepe), piercing yeleği, eşarp kemeri, vasiyetname hazırlama.
Burdur’un hangi tatlisi meşhur?
Faydaları saymakla bitmez; Burdur ile özdeşleşen ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan ceviz ezmesi; ceviz, irmik ve şekerin karışımından yapılan, başka hiçbir malzeme kullanılmayan özgün bir yöresel lezzettir.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur Yeşilova’nın neyi meşhur?
Yeşilova, Burdur iline bağlı bir ilçedir. Sınırları içindeki Salda Gölü ile ünlüdür. Salda Gölü’nün özelliği, dünyanın en derin ve en temiz göllerinden biri olmasıdır. Göl sayesinde ilçe adeta bir turizm kasabası gibi davranmaktadır.
Burdur Ağlasun neyi meşhur?
Sarayı, tiyatrosu, agorası, hamamı, meydanları ve çeşmeleriyle ünlü bu şehrin en önemli yapılarından biri Antoninus Çeşmesi’dir. Yaklaşık 20 asır önce inşa edilen çeşme ve kurnası ziyaretçiler için en ilgi çekici kısımlardan biridir. Ağlasun, 1472 yılında Hamitoğulları Beyliği döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Burdurun neyi ünlü?
Burdur Gölü, Arkeoloji Müzesi, Sagalassos Antik Kenti, Bucak İlçesi ve Tarihi Antik Kentler, İnsuyu Mağarası, Gölhisar İlçesi, İbecik Dokumaları ve Gelincik Bahçeleri gibi birçok yeri gezebilirsiniz. Burdur, bölgeye özgü Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir.
Burdur şiş ne etinden?
Burdur Şiş Köfte’de hem keçi kaburga hem de dana kaburga kullanılabilir. Burdur Şiş Köfte’yi diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıyılmış keçi veya dana kaburgadan yapılması ve lezzetli ve kolay sindirilebilen bir yemek olmasıdır.
Burdurda ne yetişir?
2.8.1.1. Tarla Bitkileri Üretimi: Ürün TürüAlan (Da)Gayri Safi Ürün (TL/yıl)Buğday (Verim/yeşil ot)3,9734,231,480Gül, yağ3,62542,746,000Lavanta3,3232,079,600Fasulye, kuru3,0297,928.
Burdur’un hangi tatlisi meşhur?
Faydaları saymakla bitmez; Burdur ile özdeşleşen ve insan sağlığına önemli faydaları bulunan ceviz ezmesi; ceviz, irmik ve şekerin karışımından yapılan, başka hiçbir malzeme kullanılmayan özgün bir yöresel lezzettir.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, doğu ve kuzeyde Isparta ve Afyon illeriyle çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km² olup, rakımı 950 metredir. İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Isparta’nın neyi meşhur yemek?
Tipik yöresel yemekler şunlardır: Banak, Çömlek Kebabı, Kabine, Keşkek, Tandır Kebabı, Tirit, yoğurtlu et. Yörede patates, nohut, fasulye ve etten yapılan yemeklere “Yahni” denir.
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.