İçeriğe geç

Silifke Yörükleri Alevi Mi

Mersin Silifke Yörükleri hangi boydan?

Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Bazı tarih kitapları “Silifke, Varsakların yurdu” diye yazmıştır. Bu açıdan bakıldığında Silifke’nin bir Varsak yurdu olduğu ve Silifke halkının çoğunluğunun Varsak boyundan olduğu anlaşılmaktadır.

Silifke adı nereden gelmiştir?

Bizanslıların elindeyken 13. yüzyılda Selçukluların eline geçmiş; 14. yüzyılda Karamanoğulları’nın egemenliğine girmiş; 1471 yılında Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Aslen Seleukia olan ismi zamanla değişerek Silifke olmuştur.

Silifkenin neleri meşhur?

Silifke, Mersin’in bir ilçesidir. Toros Dağları ile Akdeniz arasında yer almaktadır. Silifke neyle ünlüdür? Silifke’nin yoğurdu, ayranı, kaşarı ve yüksük çorbası ünlüdür.

Silifke hangi bölgededir?

Silifke, Torosların eteklerinde, Göksu Nehri’nin iki yakasında; Güneydoğu Anadolu’yu, Doğu ve Batı Akdeniz’i, Orta ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan devlet karayolu ağının kavşağında yer alan bir ilçe olup, Mersin il merkezine 80 km uzaklıktadır.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Silifkeliler Yörük mü?

Silifke’de Toros Dağları’ndaki köylerde Türkmen Yörük nüfusu vardır. Silifke’de son Yörük kollarından biri olan Sarıkeçililer vardır.

Mersine neden İçel denir?

1924 yılında Mersin ismiyle il olmuş, 1933 yılında Mersin İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar Mersin olmuştur. XII. 19. yüzyılda Türkler Göksu Nehri’nin iki yakasındaki bölgeye “İÇEL” demişlerdir.

Silifke’nin yoğurdu neden meşhur?

Başkan Turgut: “Silifke Yoğurdu Büyük İlgi Gördü” Mustafa Turgut, “Yörüklerin, Toros Dağları’nın yemyeşil bitki örtüsünde otlattıkları keçilerinin sütünden ürettikleri yoğurdun ünü, ünlü türküye adını vermesinin ardından tüm Anadolu’ya yayılmış durumda.

Mersin hangi ilden ayrıldı?

İlimizin merkezi olan Mersin, 1852 yılına kadar Tarsus kazasına bağlı bir köy iken, bu tarihten itibaren Tarsus’a bağlı bir belediye olmuştur. 1864 yılında Tarsus’tan ayrı bir ilçe merkezi olmuştur. 1888 yılında Mersin, Adana vilayetinin sancak merkezi olmuştur.

Silifkenin denizi nasıl?

Yapraklı Koyu, Silifke Bu denizde ayrıca bir soğuk su kaynağı bulunmaktadır. Yani yazın serinlik sağlayan buz gibi sudan bahsediyoruz. Kayalıklarla çevrili Yapraklı Koyu’nun suyu berrak, temiz ve sakindir. Turkuaz denizi olan bu koyun ince taneli kumlu bir plajı da vardır.

Mersin Silifke’de ne yenir?

Silifke Yemekleri – Nesiyle Meşhurdur?Silifke Yoğurdu.Arababaşı Kulak Çorbası.Topalak.Sımming.Batırık.Sarma.Fellah Köftesi.Diğer ürünler…

Silifke’nin nüfusu kaç?

Nüfus ve Dağılım YIL İLÇE ADI TOPLAM NÜFUS 2022 Silifke 132,665 2022 Tarsus 350,73 2 2022 Toroslar 319,71 1 2022 Yenişehir 278.

Silifke yörükleri hangi boydan oluşur?

Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Oğuzların Bozok ve Üçok boylarına mensup boyların yerleşim alanları içerisinde yer alan Tarsus ile Silifke arasındaki dağlık bölge; Bulgar Dağları, Yüğlük Dağları ve Taşeli coğrafyası da dikkate alınmıştır.

Silifke nereli?

Silifke, eskiden Seleucia (Yunanca: Σελευκεία) olarak bilinen, Türkiye’deki Mersin ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 2.692 km2’dir ve nüfusu 132.665’tir (2022). Çukurova Ovası’nın batı ucunda, Mersin şehrinin 80 km (50 mil) batısında yer alan, eskiden Seleucia (Yunanca: Σελευκεία) olarak bilinen, Türkiye’deki Mersin ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 2.692 km2’dir ve nüfusu 132.665’tir (2022).

Mersin’in en büyük ilçesi hangisidir?

* TARSUS, 353.469 KİŞİLİK NÜFUSUYLA MERSİN’İN EN BÜYÜK İLÇESİ OLUP, NÜFUSUN 278.865’İ MERKEZDE, %74’Ü BULUNMAKTADIR.

Mersin yörükleri nereden geldi?

Günümüzde yalnızca Toroslar’da yaşayan, geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, Oğuz boylarına mensup olan ve 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt kuran Türkmenler karşımıza çıkar.

Mersinliler hangi Türk boyundan?

Adını Varsak adlı bir Türkmen hükümdarından alan Varsaklar (Farsaklar, Varsak-Türkmen, Varsak-Yoruken, Varsaklis, Tarsus-Türkmen), geçmişte Güney Anadolu’da Mersin ilinin (eski adıyla İçel Vilayeti) Tarsus İlçesi’ndeki Tarsus Sancağı’nda yaşamışlardır. Adana (Feke, Kozan, Saimbeyli) ve Osmaniye’de (Düziçi, Osmaniye Merkez)…

Yörükler hangi Türk boyundan?

Yörüklük, yaşam biçimi ve ekonomik üretim olarak adlandırıldığı şekliyle, bugün kültürel bir yapının özelliklerini taşımaktadır. Yörük, etnik bir yapının adı değildir. Yörük’ü farklı bir etnik grup olarak sunmak ve onu Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır.

Varsak Türkleri nereden geldi?

Türk soyunun Oğuz boyunun üç koluna mensup olan Varsak Türkmenleri, Anadolu’ya göç ederek konargöçer yaşam tarzıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yerleşmeye başlamış ve daha sonra farklı bölgelere yayılmışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Siyah Saçlı Escort