Aşure’nin hikayesi nedir?
Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ailesinin özel bir yemekle kutlama yaptığı söylenir. Erzaklar neredeyse tükendiği için, artıklardan (çoğunlukla tahıllar, kuru meyveler ve benzeri) bir puding pişirdiler ve bu artık aşure olarak bilinir.
Dinimizde aşurenin anlamı nedir?
Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin sembolüdür. Aşura, Hicret ve Kerbela gibi İslam dünyasında da ortak duygu ve anlamlarla ilişkilendirilir.
Aşure neyi temsil ediyor?
Ancak, tam anlamıyla “onuncu” anlamına gelen Aşura, yalnızca Peygamber’in adını taşır. Bunun nedeni, Nuh’un Gemisi’nin Muharrem’in 10’unda tufandan kurtarılmış olması değildir. Hadis kitaplarına göre, Aşura gününe bu adın verilmesinin nedeni, Allah’ın aynı gün on peygambere on farklı ikram ve hediye vermiş olmasıdır.
Aşure neyin simgesi?
Bereketin ve paylaşımın simgesi: Aşure.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura, buğday kültürüyle Mezopotamya’dan yayıldı. Bu nedenle, Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde Aşura’ya benzer tatil veya Yeni Yıl yemekleri vardır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşure neden yapılır Alevi?
Aleviler ve Bektaşiler anlayışında Aşura’nın kutlanmasının sebebinin doğrudan Kerbela olayıyla ilgili olduğu bilinmektedir. Seni hiç sevmedim. Hüseyin’in şehadetinin onuncu günü yas günü olarak kabul edilir ve on günlük oruçtan sonra Aşura hazırlanır ve dağıtılır.
Aşure yapmanın amacı nedir?
Muharrem ayının 10. gününde Aşura genellikle Hz. Muhammed’in bayramı olarak kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da dikilmiştir. Aşura’nın malzemeleri, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne yüklediği anlama göre değişir.
Aşurenin dinde yeri var mı?
İkram: Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde; “Kim Aşure günü ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Allah Teâlâ onun malını senenin geri kalan kısmında bereketlendirir.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda ailemizin geçimini aksatmadan cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure günü neler yaşanmıştır?
Şii inancında Aşura günü diğer İslami mezheplerden farklı bir anlam taşır. Efsaneye göre, İslam peygamberi Muhammed’in torunu ve Şiilikte önemli bir şahsiyet olan İmam Hüseyin, Muharrem ayının onuncu günü Kerbela’da öldürülmüştür. Muharrem ve Safer aylarını yas ayları olarak kabul ederler.
Aşure neden 12 çeşit?
Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin Kerbela’da hayatta kalır; bu yüzden Hz. Muhammed’in soyunun devamını kutlar. Sunular dağıtıldıktan sonra Aşure pişirilir. Aleviler “12 İmam”ı temsil etmek için Aşure yapımında 12 farklı malzeme kullanırlar.
Aşure dağıtmak ne anlama gelir?
Rüyada Aşure dağıtmak, kişinin evinde büyük bir bereket ve bolluk olacağına ve bu bereketi çevresindeki insanlarla paylaşacağına işaret eder. Rüya sahibinin hayatında hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacağını ve yakın zamanda güzel ve hayırlı bir haber alacağını simgeleyen hayırlı bir rüyadır.
Aşure hangi peygamber zamanında yapılmıştır?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Muharrem ayının 10. günü Nuh’un Gemisi Cudi Dağı’nın tepesinde karaya oturur. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşurenin anlamı ne?
Aşure kelimesinin kökeni Arapçadır. “Aşure” kelimesi, “10” anlamına gelen Arapça “ashara” kelimesinden türemiştir ve Sami dillerinde yaygın olduğuna inanılır. Yahudilikte, aynı kelime “Kefaret Günü” için kullanılır.
Arapça aşure ne demek?
Onuncu gün anlamına gelen “Aşure” kelimesi, 10 anlamına gelen Arapça “Aşara” kelimesinden türemiştir. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü, Müslüman toplumlar tarafından “Aşure Günü” olarak kabul edilir.
Aşure dinimizde var mı?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği şu hadiste, Resûlullah’ın (s.a.v.) Mekke döneminde Aşure orucu tuttuğu varsayılmaktadır: “Cahiliyye döneminde Kureyşliler Aşure günü oruç tutarlardı. Hicretten önce de Hz. Peygamber (s.a.v.) Aşure günü oruç tutardı.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Binlerce yıllık bir lezzet: Aşura’nın tarihi yolculuğu Aşura kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Kelimenin kökeni İbranice’dir. İbranice “asor” kelimesi “onuncu” anlamına gelir. Aşura’nın tarihi Nuh peygamber zamanına kadar uzanır.
Aşure Günü nedir kısaca özeti?
Muharrem ayının 10. gününde Aşura genellikle Hz. Muhammed’in bayramı olarak kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da dikilmiştir. Aşura’nın malzemeleri, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne yüklediği anlama göre değişir.
Aşure kültürü nereden gelmektedir?
Mezopotamya’da ortaya çıktığına ve dünyaya yayıldığına inanılan buğday da Aşura’da yerini buldu. Aşura, buğday gibi Mezopotamya’dan tüm dünyaya yayıldı. Hadi patron, şimdi Mezopotamya’dan tüm dünyaya yayılan Aşura’nın gerçek anlamına bakalım. Aşura kelimesinin kökeni Arapçadır.
Muharrem ayı Kur’an’da geçiyor mu?
◼ Muharrem kelimesi Kur’an’da ay ismi olarak geçmemekle birlikte, saldırı hali hariç, savaşın yasak olduğu ve bu aylara saygı gösterilmesini emreden ayları ifade etmektedir. ◼ Peygamberimiz (sav), Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarını haram aylar olarak ilan etmiştir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Birine Maymun Demek Hakaret Midir